Nyheter

Topplag advarer Hareide mot Frp

Tidligere statsråder og en serie toppfolk ber i et brev KrF-leder Knut Arild Hareide holde seg unna regjeringssamarbeid med Frp.

Budskapet er krutt: Om KrF binder seg til Frp, vil mange av dem «parkeres» som aktive ambassadører for KrF.

– Det er mange nå i partiet som gir kloke råd. Men når vi går inn i prosessen om regjering, skal det være reelle samtaler og drøftelser med de andre partiene, kommenterer partileder Knut Arild Hareide.

Før Hareide i går samlet ny stortingsgruppe og landsstyre om temaet regjeringssamtaler, hadde han altså fått en «brevbombe» i posten.

Bør KrF gå i regjering med Frp? Diskuter på verdidebatt.no.

Bistands-Hilde. Tidligere parlamentarisk leder og statsråd Kåre Gjønnes, Eks-bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, Tidligere generalsekretær Inger Helene Venås og tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With. Disse er bare noen av de 24 som har signert oppfordringen til Hareide.

SE VIDEO: Erna Solberg svarer på advarselen fra sentral KrF-ere

Vårt Land har fått tilgang til brevet – og har kontaktet en rekke underskrivere. De vil ikke kommentere innholdet.

– Jeg har ingen kommentar til interne diskusjoner som løper i KrF nå, sier eksempelvis eks-generalsekretær Venås.

LES OGSÅ:

Hyller Hareide. Brevet er ikke skrevet i noen truende tone, eller formulert som et opprør. Det er derimot ført i pennen som en sterk støtte til Hareide som partileder. De er «stolt» av arbeidet og valgkampen hans, men anbefalingen om å styre unna Frp er krystallklar.

Det er også ordene de bruker om sitt eget virke for KrF, om partiet binder seg politisk til Frp. Da går det på forholdet til selve partiet løs:

«For noen av oss vil et slikt samarbeid bety svekket motivasjon. For andre av oss – og flere til – vil det bety at vi parkeres som aktive partipolitiske ambassadører. Det viser reaksjoner vi har fått».

LES OGSÅ HELGE SIMONNES: Høyre bør styre alene

Til masta. I brevet heter det blant annet:

• Partiets «profil og kjernesaker vil få et alvorlig skudd for baugen» dersom KrF inngår i forpliktende politisk samarbeid og «binder seg til masta» sammen med et parti som «undergraver kjerneverdier som er bærebjelker for KrF».

• Underskriverne ber partiet fremover stå «modig og standhaftig på KrFs ideologiske ståsted, med «fokus på menneskeverd i videste forstand». Da blir det «tydelig dokumentert» at spesielt avstanden til Frp «er for stor til at vi kan sitte i samme regjering».

• KrFs hovedstrategi bør være «å utfordre Høyre til å velge mellom sentrum og Frp».

• Hvis ikke KrFs førstevalg om sentrum/Høyre-regjering vinner fram, bør partiet bidra til en ny regjering og være et saklig opposisjonsparti.

LES SVEIN HELGESEN: Kvar skal tyngdepunktet liggje?

Bondevikinger. Avslutningsvis ser de en alvorlig fare dersom KrF bindes opp til «høyredominert politikk». De minner om «skremmende spor fra 2001-2005».

Mange av dem som har signert brevet, har hatt apparatroller i de to ulike Bondevik-regjeringene. Men det samler også lokale profiler, med innsats på fylkes- og kommunenivå.

Blant andre underskrivere er tidligere sentralstyremedlemmer Geirmund Lykke og Otto Strand, de tidligere stortingsrepresentantene Randi Karlstrøm, Arne Lyngstad og Bjørg Tørresdal, eks-statssekretærene Idar Magne Holme og Svein Helgesen, tidligere politisk rådgiver Randi Gran Tørring, stortingskandidat Trude Brosvik og Peter Eide Walseth som er fylkesvaraordfører i Nordland.

Nettverk. Vårt Land får opplyst at arbeidet med brevet pågikk fra valgnatten og i et par døgn. For mange er ikke signaturene en engangssak. Nettverket er der – og kan engasjere seg på nytt i ukene som kommer.

Svein Helgesen, som var statssekretær for daværende kirke- og utdanningsminister Jon Lilletun, opplyser til Vårt Land at han har fått mange henvendelser om uro over Frp.

– I en situasjon som nå, er mange i partiet opptatt av å gi signaler til de som bestemmer i partiet. Da tar man kontakt med hverandre og bruker de kanalene man har til å spre et budskap, sier Helgesen.

Maraton-møter. Helgesen er opptatt av å få fram at de som nå markerer synspunkter ikke bare kommer fra ett bestemt miljø: Personer som hadde politiske poster under de to Bondevik-regjeringene.

– Det er også lokale profiler og folk som reagerer gjennom ulike verdipolitiske utgangspunkt.

I hele går satt sentrale KrF-politikere samlet i møterom på Stortinget, nettopp for å vurdere samtalene om regjering. Ny stortingsgruppe møttes for første gang – landsstyret var også innkalt.

Stivt blikk. Hareide sier til Vårt Land at han har lest nøye gjennom brevet fra gruppen av KrF-profiler.

– Orienterer du om innholdet i dette brevet under møtene du nå har?

– Jeg har gjort det kjent for miljøet her. Jeg viderebringer ikke selve brevet i seg selv, men innholdet har jeg tatt med i mine redegjørelser til den nye stortingsgruppen og sentralstyret.

– Hva synes du om budskapet fra brevskriverne?

– Dette er folk som vil KrF vel. Vi har et landsstyrevedtak og det ser jeg stivt mot: Vi skal ha samtaler. Jeg tror alle ser at det vil være både positive og negative ting med regjeringsdeltakelse, kontra opposisjon i Stortinget.

Samtaleløs. Hareide poengterer at KrF ikke har hatt samtaler med hverken Venstre, Høyre eller Frp om de vanskelige temaene.

– Da er det ikke riktig å konkludere før vi har gjort det. Så sent som i Vårt Land onsdag, så har jeg signalisert at det nødvendigvis ikke bare er to løsninger i regjeringsspørsmålet. Det er politikken som avgjør. Går vi inn i en firepartiregjering, så må vi kunne stå inne for helheten. Og det er fortsatt lite sannsynlig, sier Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter